Az orrhangzós beszéd (rhinolália) az általános pöszeség egy fajtája.

Az orrhangzós beszéd az általános pöszeség egy fajtája. A nazális beszéd zavara azt jelenti, hogy az anyanyelv orrhangjai elvesztik orrhangzósságukat, vagy a nem orrhangok válnak orrhangzóssá. Három fajtája van: a nyílt, a zárt és a kevert. A nyílt orrhangzósság az orrhangok (az m, az n és az ny), a zárt, nem orrhangok kiejtésében okoz zavart. A kevert orrhangzósság akár az összes hangot érintheti. Nemcsak a kiejtést, hanem a hangszínt is megváltoztatja, a beszéd nehezen érthetővé, idegenszerűvé válik. 

Az orrhangzós beszédnek három fajtája van:

  • Zárt orrhangzósság: az orrhangok orrhangzósságának elvesztése. A magyar m, n, ny hangokból rendre b, d és gy lesz. A többi hang, főként a magánhangzók kiejtése is megváltozik, idegenszerűvé válik, természetellenesen hangzik.
  • Nyílt orrhangzósság: a nem orrhangok orrhangzós színezetet kapnak. A magyar nyelvben a leginkább érintett hangok a mássalhangzók között a p-b, t-d, k-g párok, a magánhangzók között az i és az ú. A sziszegő hangok és az f-v pár képzése zavaró orrzörejekkel jár.
  • Kevert orrhangzósság: a beszéd vegyesen viseli a zárt és a nyílt orrhangzósság jeleit.

Kialakulásának okai

Az orrhangzós beszéd okai többnyire szerviek. Leggyakoribb okai fejlődési rendellenességek, ajak- és szájpadhasadék. Az orrüregben, vagy orrgaratban létrejött akadály (orrpolip, megnagyobbodott orrmandula) is okozhatja. A nátha, orrsövényferdülés, vagy felső légúti allergia ugyancsak orrhangzós beszédet eredményezhet. Mandulaműtét után is jelentkezhet orrhangzós beszéd.  Gyakran társul hozzá a hallás károsodása, de okozhatja bénulás, vagy lehet funkcionális zavar is. Az okok hátterében sokszor örökletes tényezők állnak. 

Kezelése

Az orrhangzós beszéd javítása bonyolult csapatmunkát igényel. A kezelés megkezdése előtt fül-orr-gégészeti vizsgáltra kerül sor, megvizsgálják az érintett hallását, szabályozzák a fogait, felmérik az intelligenciáját, és műtétek sorozatával megszüntetik a szervi okot. Csak ezután kezdődhet meg az összes hang javítására irányuló, a folyamatos, ritmusos, érthető és szépen hangzó beszédet célként kitűző logopédiai kezelés. A beszédzavar és a gyakori kórházi tartózkodás által okozott személyiségtorzulás megszüntetéséhez pszichológusra is szükség lehet.