A hallásproblémát csecsemőkorban nagyon nehéz felismerni, a szülők, a védőnők, és a gyermekorvos vehetik észre legelőször, ha valami nincs rendben. Fontos azonban, hogy minél előbb fény derüljön erre a rendellenességre, hiszen később a halláskárosodás miatt a beszéd- és nyelvfejlődés is hátrányt szenved, mely a gyermek egész további életére kihatással lesz.

Figyelmeztető jelek

A beszédelsajátítási nehézség az egyik jele lehet annak, hogy a gyerek hallásával gondok vannak. Erre utaló jelek már korán felismerhetőek, ha például az újszülött nem ébred fel nagyobb zajokra, nem reagál, ha beszélnek hozzá vagy körülötte, sírása (később beszéde) különös hangszínnel bír, ha a két-három hónapost nem nyugtatja meg a lágy beszédhang, ha félévesen nem próbál utánozni hallott hangokat, ha 9-12 hónaposan nem reagál a nevére, vagy ha egyévesen nem próbál szavakat kimondani. Későbbi életkorban pöszeség, gyenge olvasás-íráskészség, vizuális beállítottság, agresszív, magába forduló viselkedés jellemezheti.

A halláskárosodást két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik az úgynevezett vezetéses halláscsökkenés (hangvezető rendszer károsodása), a másik pedig az idegi jellegű (szenzorineurális) halláscsökkenés. A kettő kombinálódhat is, és így kialakulhat az úgy nevezett kevert típusú halláscsökkenés.

Kialakulásának okai

A hallásproblémák oka lehet veleszületett rendellenesség a fülben, a fejet ért trauma vagy fertőzés, mint az agyhártyagyulladás. Ezek a gyerekek gyakran egészségesnek tűnnek, így a hallásgondokra nem derül fény, az ebből fakadó gondokat gyakran a figyelem hiányának vagy szelektív hallásnak tudják be. Vezetéses halláscsökkenést a hangvezető rendszer (külső hallójárat, dobhártya és középfül) károsodása okozhat. Gyerekeknél e jelenség hátterében gyakran a megnagyobbodott orrmandula áll, de visszatérő középfül-gyulladás is okozhatja. Az idegi jellegű halláskárosodást a belső fülben elhelyezkedő csiga, valamint a csigából kiinduló hallóideg-károsodása okozza, melyet zajártalmak, fertőzések, anyagcsere-betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek, keringési zavarok válthatják ki. Egyes gyógyszerek tartós használata is okozhatja, a halláscsökkenés hátterében állhat a hallóidegen kialakuló daganat, előfordulhat veleszületett halláscsökkenés is. A kezeletlen magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti a halláscsökkenés kialakulásának kockázatát.

Kezelése

A vezetéses halláskárosodás kezelése általában műtéti (az akadály eltávolítása). Az idegi jellegű halláscsökkenés esetén hallókészülékkel tudják javítani az életminőséget. Ha a hallásprobléma csecsemőkorban kerül felfedezésre, már korán megkaphatja a csecsemő a hallókészülékét, és jobb esélyekkel indul, de ha csak később veszik észre a jeleket, akkor a hallásprobléma már a beszédelsajátításban és az általános szellemi fejlődés ütemében is nyomot hagyhat. Soha nincs későn azonban szakemberhez fordulni, és kell is. Ha gyermek beszéde négy-ötéves korára nem tisztul le, fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség, hogy hallását ellenőrizzék, majd logopédiai kezelésre kerül sor, ahol a hanghibákat, beszédet ki tudják javítani. A hallásprobléma minél korábbi kezelésével biztosíthatjuk, hogy gyermekünk nyelvi fejlődése ne maradjon el kortársaihoz viszonyítva. Ennek feltétele a korai felismerés, a korai rehabilitáció és a megfelelő fejlesztés biztosítása.