Gyakran előfordul, hogy gyermekünk különböző fájdalmakra (has- vagy gyomorfájdalom, fejfájás) hivatkozva nem akar iskolába menni. Szülőként hamar felmerül a gyanú, hogy valószínűleg ezt a gyermek azért mondja, mert nehezen ellenőrizhető, hogy valóban van –e fájdalom, azonban sokszor megfelelő indoknak bizonyul, hogy egy-egy napot otthon maradhasson a gyermek.

Első lépésként a legtöbb szülő gyermekorvoshoz viszi gyermekét, hogy a problémára megoldást, gyógymódot találjanak. Számos esetben azonban nem talál az orvos szervi elváltozást, betegséget, vagy egyéb jelenséget, ami a fájdalom oka lehet, ilyenkor úgynevezett pszichoszomatikus tünetként jelentkezik a fájdalom, melynek lelki okai valószínűsíthetők.

A hasfájás hátterében legtöbbször funkcionális, és nem szervi elváltozás áll, azonban ha tartós és szűnni nem akaró, érdemes belgyógyászati vizsgálatot is elvégeztetni.  Az emésztőszervek gyakran jó jelzői a pszichés állapotnak, elfojtott feszültségeknek is, ezért ha szervi okot nem talál az orvos, érdemes lehet gyermekpszichológus segítségét kérni.  

Amikor stressz ér minket (vizsgák előtti drukk, feszült, sztresszteli helyzetek) gyakran érezzük úgy, hogy a gyomrunk összeszűkült, görcsöl. A tünetek hátterében bizonytalanság, önbizalomhiány, megküzdési nehézség áll. Ha pánikolunk, gyakran a hasfájás hányingerig, hasmenésig vezet. Az iskolafóbia testi tünetei szintén hasi panaszokkal kezdődnek.

Ha a hasfájás magától nem múlik, és nem szervi ok okozza, akkor érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni, aki segíthet a fájdalom lelki okainak feltárásban, és a feszültségek oldásában.