A gyerekek legtöbbször a szülők vagy az iskola elvárásai miatt szoronganak. A túl szoros napirend akaratlanul is túl nagy terhet róhat a gyermekre, a szülők hajlamosak gyermekük szinte minden percét beosztani, olykor még a hétvégéken is tele vannak feladatokkal, programokkal.

Mit jelent a teljesítményszorongás?

A teljesítményszorongás az attól való félelmet jelenti, hogy nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, gyenge teljesítményt nyújtanak, emiatt a versenyhelyzetek, megmérettetések szorongást váltanak ki belőlük. Leginkább azokra a gyermekekre jellemző, akik általában sikeresek, de nem viselik jól a sikertelenséget, akik mindenáron meg akarnak felelni az elvárásoknak, vagy azok, akik nehézségekkel küszködnek és félnek attól, hogy nem tudják megállni a helyüket. A gyerekek minél inkább szoronganak, annál inkább rosszul teljesítenek, és minél rosszabbul teljesítenek, annál inkább szoronganak. 

Kialakulásának okai

A gyerekek szorongása legtöbbször a szülők vagy az iskola elvárásai miatt szoronganak. A túl szoros napirend akaratlanul is túl nagy terhet róhat a gyermekre, a szülők hajlamosak gyermekük szinte minden percét beosztani, olykor még a hétvégéken is. Ha a fegyelemre és felelősségre szoktatás során a szülők túlzott szigort alkalmaznak, és a gyermek kevésbé tud nekik maradéktalanul megfelelni, szintén szorongást kelthet bennük, ha túl sok terhet raknak a vállukra, stresszessé válhatnak. A szülők jó esetben a legjobbat akarják gyermeküknek, és emiatt maximalistákká válhatnak, gyermekükkel szemben is túlzott elvárásokat támaszthatnak. Különösen jellemző ez azokra a szülőkre, akik sikeresek az életükben, karrierjükben, és nehezen értik meg, ha a gyermeket más érdekli, a szüleitől eltérőek a céljaik.  Az iskolai elvárások szintén frusztrálttá tehetik a gyerekeket, hiszen sokféle alkalmazkodást vár el tőlük az intézménybe kerülés: jól teljesíteni a tanulmányaikban, beilleszkedni egy közösségbe, új tanárokat elfogadni stb. A jegyeik miatt a gyerekek már az alsó osztályokban elkezdenek szorongani, hiszen az érdemjegyek a teljesítmény fokmérői. 

Tünetek

A stressz miatt a gyermeknek egyre kevésbé van kedve iskolába menni, intellektuális teljesítménye is romolhat, személyisége változhat. Később akár depresszióssá is válhatnak, vagy állandó testi tüneteik lesznek. Szülőként annyit tehetünk, hogy megnyugtatjuk, oldjuk szorongását, és mérlegeljük, hogy valós elvárásokat támasztunk –e a gyermek felé.  A szorongásra való hajlam örökletes, de javarészt külső hatások váltják ki, és szorongásos rohamok formájában is jelentkezhetnek. Ilyenkor rendkívül erős nyugtalanság vesz erőt rajtunk, melyet kelthetnek valós, vagy vélt fenyegetések; a légzésünk felgyorsul; a testünket kiveri a veríték; émelygünk, fáj a hasunk.

A teljesítmény miatti stresszre adott reakciók:

  • gyakori hasfájás/fejfájás/hányinger
  • levertség (unottság, erőtlenség)
  • ideges tikkelés
  • befelé fordulás (zárkózottság)
  • szomorúság, szokatlan hallgatagság
  • alvásproblémák, kialvatlanság 
  • kedvetlenség
  • agresszivitás, túlérzékenység, sértődékenység
  • regresszió (életkornak nem megfelelő éretlen megnyilvánulások)
  • ideges tünetek (körömrágás, hajtekerés, vakaródzás)

Mit tehetünk?

A tünetek általában könnyen észrevehetőek a gyermekeken, ha ezt tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez, hiszen pszichoterápiás módszerekkel jól gyógyítható a teljesítmény miatti szorongás. A gyerekek szorongását szüleik is könnyedén és hatékonyan tudják csillapítani azzal, ha bátorítják, támogatják őket, és csökkentik a rá helyezett nyomást, nem támasztanak irreális elvárásokat, és hagyjanak időt a szabadidőre, pihenésre is.