Az étkezési szokások kialakulása újszülött korban kezdődik, az anya és a gyermek együtt alakítják ki, az anyai gondoskodás gyakran az etetéssel társul. Evési vagy étkezési problémák átmenetileg szinte minden gyermek életében előfordulnak.

A gyerekek többnyire képesek maguk kontrollálni az étkezésüket (mennyiségileg is, minőségileg is).  Az evéssel kapcsolatos problémás viselkedés kialakulásában jelentős szerepe van a táplálással kapcsolatos korai interakcióknak, azaz az édesanyák a gyermekük testi és érzelmi állapotát kifejező megnyilvánulásaira való reakcióknak.

Az evési viselkedés fejlődése

Az első pár hónapban az anyatejes, vagy tápszeres táplálással valósul meg az étkezés, a harmadik hónaptól jellemző a szilárd ételek bevezetése, 7-10 hónapos kor körül kezdenek a gyerekek önállóan enni kézzel vagy kanállal, ez kritikus időszak a szilárd ételek bevezetése szempontjából. Tíz hónapos koruk körül már tudnak önállóan inni csőrös pohárból, és a kanalat a szájukhoz emelni, és nagyjából tizenöt hónapos koruk körül már önálló evésre képessé válnak.

Fontos a pozitív evési gyakorlat kialakítása. Az új ízek, ételek elutasítása gyakori probléma, de ismételt próbálkozással kiküszöbölhető. A túlzott szülői kontroll evési problémákat, ingadozó testsúlyt és az étellel való túlzott foglalkozást alakíthat ki, ezért egy bizonyos mértékig engedni kell, hogy a gyerekek maguk választhassanak.

Csecsemőkorban a legfeltűnőbb, ha a gyermek gyarapodása nem felel meg a normális fejlődés ütemének. Ezt otthoni testsúlymérés során, vagy védőnőnél vehetik észre leginkább, hátterében állhat a nem megfelelő táplálékbevitel, illetve etetési körülmények, az anya-gyermek kapcsolat zavara, vagy elhanyagolás.

Csecsemőkorban előforduló kórképek

Rumináció

Csecsemőkorban gyakori a rumináció, mely az elfogyasztott étel ismételt visszaöklendezését jelenti, ami láthatóan szándékos, és örömet okoz a csecsemőnek, ez kapcsolati zavar, vagy mentális retardáció jele lehet. Többnyire az első életévben jelentkezik, mentálisan retardált gyermekeknél később is. Serdülőkorban is előfordul, más kóros evési szokásokkal együtt. Ki kell zárni a veleszületett anatómiai defektusokat, a gyomor-bélcsatorna rendellenességeit. A kezelésben pszichodinamikus, viselkedésterápiás és organikus módszereket kombinálhatnak.

Pica

A pica az étkezésre nem alkalmas anyagok (pl. föld, festék, papír, kő, haj) elfogyasztását jelentő viselkedési zavar, mely legalább egy hónapon át fennáll, és nem felel meg a gyermek fejlődési szintjének. Életet veszélyeztető állapotot eredményezhet, ha mérgező anyagokat (tisztítószer, gyógyszer) vesz magához a gyermek. A pica hátterében számos ok állhat: egyes nyomelemek hiánya (vashiány, cinkhiány), mentális retardáció, fejlődésbeli elmaradás, szociálisan deprimált környezet. A kisdedkor után is fennmaradó pica hajlamosíthat serdülőkorban bulimia kialakulására. A normál ennivalóval szemben nincs averzió. Megfelelően kezelhető a hiányállapot (pl. vas, cink) rendezésével, a háttérben álló betegségek kezelésével, biztonságos és stimuláló környezet megteremtésével, fontos a veszélyes anyagok eltávolítása a környezetből. Terápiásan a viselkedésterápiás módszerek (túlkorrekció, diszkrimináció megtanítása, differenciális megerősítés) vezethetnek sikerre.

Poszttraumás étkezési zavar

Szintén csecsemőkorra jellemző étkezési zavar a poszttraumás etetési zavar, melyben mindenféle száj, arc vagy garat területét érintő ingerlés averzív hatást gyakorol a csecsemőre, és ezért utasít vissza mindenféle folyadékot vagy ételt. Gyakran az arcot, a szájat, a garatot érintő korai műtétek, szondázás, reflux traumás hatása, vagy az erőszakos etetés kellemetlen tapasztalatai vannak a háttérben. A csecsemő az ételt potencialis veszélyforrásnak éli meg és tiltakozik ellene.

Később jelentkező evési zavarok

Szelektív evés

Idősebb korban megjelenő zavarok közé soroljuk az étel elutasításával, vagy korlátozott bevitelével járó zavarokat: ha keveset eszik, vagy nem érdekli az evés a gyermeket. Óvodás korban gyakran tapasztalható a szelektív evés jelensége, mely azt jelenti, hogy a gyermek kizárólag valamilyen érzékszervi tulajdonság szerint kiválasztott ételt hajlandó elfogadni. A szelektív evés során a gyermek nagyon szűk választékra korlátozza az általa elfogadott ételeket, és ez az állapot legalább két éve fennáll.

Diagnosztikus kritériumai:

 • Beszűkült spektrumú táplálkozás (10-nél kevesebb fajta étel) legalább 2 évig
 • Új ételek fogyasztásának megtagadása
 • Nincs testképzavar, nincs túlzott foglalkozás a testsúllyal, alakkal
 • Nem áll fenn félrenyeléstől, hányástól való félelem
 • Az étel elkerülése nem magyarázható fizikális betegséggel
 • A testsúly szerint lehet a gyermek sovány, normális alkatú vagy túlsúlyos

Az elfogadott ételek legtöbbször magas szénhidráttartalmúak (kekszek, kenyérfélék, tészták), ezért a szelektív evés általában normális testsúllyal jár. A gyermek szelektív evése a szülők (főleg az édesanya) számára nagyfokú stresszel járó kórkép. Több fiú érintett, mint leány. A szelektív evés igen gyakori az autizmus spektrum zavarban szenvedő gyermek körében. Kezelésében a kognitív és viselkedésterápiás módszer igen hatékony. Terápiás eredmény akkor várható, ha maga a gyermek is megfogalmazza a változtatás igényét. Bár az intervenció a gyermekkel történik, a terápia sikerét a szülő bevonása (pszichoedukáció, családi konzultáció vagy családterápia formájában) nagymértékben javítja.

Ételelutasítással járó emocionális zavar

Előfordulhat az is, hogy a gyermek valamilyen averzív élmény miatt elutasítja az étkezést. Az ételelutasítással járó érzelemzavar az anorexia nervosa és a gyermekkori érzelmi zavar között elhelyezkedő betegségcsoport. Elsődlegesen emocionális zavar melynek vezető tünete a táplálkozás megtagadása vagy az étel visszautasítása. Általában 8-12 éves korosztályt érint.

Tünetei: 

 • Az étel/étkezés elutasítása, súlycsökkenés
 • A hangulatzavar különböző tünetei jelentkezhetnek, melyek nem merítik ki az elsődleges hangulatzavar diagnózisát
 • Nincs testképzavar, nincs túlzott foglalkozás a testsúllyal, alakkal
 • Nincs organikus károsodás, pszichózis, droghasználat vagy gyógyszermellékhatás miatt kialakuló étvágytalanság
 • Gyakran nagyon rossz fizikai állapotban vannak, alacsony a súlyuk és szomatikusan jelentősen elmaradnak kortársaiktól.

Feltételezhető, hogy a testi jelekkel, nem-evéssel való kommunikációnak családi mintázata van. Társuló kórképként szorongás és depresszió megjelenhet, de az esetek túlnyomó többségében a kórkép izoláltan fordul elő. Sokat hiányoznak az iskolából, gátoltak a kortárskapcsolataikban. A betegek alapos szomatikus kivizsgálása fontos, hiszen ki kell zárni az étvágytalanság és a súlygyarapodás elmaradásának esetleges szomatikus okait.

Szenzoros étel averzió

A szenzoros étel averzió beszűkült spektrumú táplálkozást jelent.

Tünetei:

 • Kevesebb, mint 10 fajta étel elfogadása, mely legalább egy évig fennáll
 • Bizonyos ízű, állagú és/vagy illatú ételeket következetesen visszautasít
 • Új ételek fogyasztásának/kipróbálásának megtagadása
 • Nem fogyaszt az életkorának megfelelő ételrepertoárt
 • Visszautasít bizonyos ízű, struktúrájú vagy szagú ételeket vagy pont kiválaszt valamilyen szempont szerint (pl. csak fehéret eszik)
 • Különböző típusú ételek bevezetésekor jelentkezik (pl. bizonyos fajta tejet megiszik, de másikat nem, megeszi a sárgarépát, de a zöldbabot nem, stb.
 • Probléma nélkül eszik, ha az általa kedvelt ételt kapja
 • A gyermek lehet sovány, normál vagy túlsúlyos, de minőségileg hiánytáplálkozás alakulhat ki

A betegség következményei:

 • fejletlen rágóizmok
 • az étkezési normák kialakulása elmarad
 • állandó feszültség szülő és gyermek között

A kórkép autizmusban, kényszerben gyakorta fordul elő.

Fóbiás típusú evészavar

Az étel elutasítása történhet fóbiás típusú evészavar következtében is. Ez a kórkép a normális evési magatartást követően alakul ki és az idő előrehaladtával jelentős súlycsökkenéssel járhat. Az evésfóbia lehet izolált vagy lehet generalizált szorongászavar része. Az extrém mértékű félelem kiterjedhet a félrenyelésre, a falat megakadására, a hányásra és a gyakori toaletthasználatra. A gyerekek szorongásukat azáltal oldják, hogy igyekeznek minél kevesebb ételt fogyasztani, vagy állag alapján szelektálni az ételeket (például csak folyékonyat esznek).

Két típusát különítik el:

 • a poszttraumás típus akut kezdetű, a fóbia képezi a főtünetet
 • a betegségelőny típus esetében egy korábbi – gasztrointesztinális tünettel bíró – betegség képez tudattalanul alapot a gyermek számára a környezet manipulálásához

Az evés erőltetése a családtagok részéről elmélyítheti a tüneteket azáltal, hogy fokozza a gyermek szorongását, aminek következtében gasztrointesztinális tünetek lépnek fel (émelygés, hányinger, hányás), melyek tovább súlyosbítják a gyermek félelmeit. A kezelés első lépése a gyermek fizikai állapotának felmérése, szükség esetén a belgyógyászati beavatkozások megkezdése. A pszichoterápia során a rendszerszemléletű megközelítés, a család bevonása nélkülözhetetlen. Játékterápia, kognitív viselkedésterápia, relaxációs technikák bevezetése lehet célravezető kezelés..

Falászavar (túlevéses zavar)

A falászavar ismétlődő falási epizódokkal járó, kontrollvesztés élményével kísért evészavar.

A falászavar jellemző tünetei:

 • visszatérő falási epizódok: nagy mennyiségű étel fogyasztása jól körülírható időszak alatt
 • az étkezés feletti kontroll elvesztése
 • a falási epizód során a személy nem tudja abbahagyni az evést vagy kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik
 • egyedül eszik, mert zavarban van az elfogyasztott étel mennyisége miatt
 • undorodik magától
 • depressziós vagy erős bűntudatot érez a falásroham után

A falásrohamokhoz nem kapcsolódik helytelen kompenzációs viselkedés, mint a bulimia nervosa esetében. A falászavar az elhízás rizikótényezőnek tekinthető. A kórkép gyógyításában a családterápiának, a viselkedésterápián alapuló testsúlycsökkentő programoknak, a kognitív és viselkedésterápiának van szerepe.

Pervazív jellegű visszautasítással járó szindróma

A pervazív jellegű visszautasítással járó szindróma egy életveszélyes állapotot jelöl, melyben a létfenntartáshoz szükséges működések (az evés, az ivás, a mozgás, a beszéd, az önellátás) megtagadása jellemzi a gyermeket.  Az aktivitás jelentős csökkenésével jár, a betegségbelátás hiánya, és határozott ellenállás jellemzi a kezeléssel szemben. Leggyakoribb 10-15 éves lányok körében, perfekcionizmus, magas elvárások, hiányos megküzdési stratégiák következtében jön létre.

Korlátozott evés

A korlátozott evés/étvágytalanság azt a kórképet jelöli, mikor a gyermek az életkorához képest keveset eszik, az elfogyasztott étel minősége megfelelő, csak a mennyisége kevés. Nem jár testképzavarral, nincs túlzott foglalkozás a súllyal vagy az alakkal. Elmaradt súly- és hossznövekedés jellemzi.


Ha étkezési zavarokról hallunk, leggyakrabban az anorexia és a bulimia jut az eszünkbe. Ezek valóban a legsúlyosabb kórképek, sokszor a környezet is későn veszi észre, annak ellenére, hogy látható jelei vannak. Vannak tipikusan gyermekkorban, és inkább serdülőkorban előforduló tünetek. manapság a külsővel való túlzott foglalatoskodás következtében egyre fiatalabb életkorban kerül előtérbe az étkezési zavar, különösen lányok esetében (de fiúknál is).

A gyermekkori bulimia nervosa tünetei:

 • Gyakori falásrohamok
 • Nagy mennyiségű, a normálisnál akár 4-szer több étel elfogyasztása egyszerre
 • Szokatlan étel-kombinációk vagy nagy mennyiség egy fajta ételből
 • Nagymértékű bűntudat a falásrohamot követően
 •  Önhánytatás, hashajtózás
 •  Túlzott foglalkozás a testsúllyal és a test alakjával
 •  Csak az általuk vélt külsőjük alapján ítélik meg saját magukat
 • Testképzavar
 •  Nagyon kritikusak önmagukkal szemben
 •  Értéktelennek tartják saját magukat
 •  A súlyuk lehet alacsony, normál, vagy túlsúlyos

A gyermekkori anorexia nervosa tünetei:

 • a megfelelő mennyiségnél kevesebb étel fogyasztása legalább egy hónapig
 •  az étel visszautasítása 3 éves kor előtt kezdődik
 • nem jelzi, ha éhes, nem érdeklik az ételek, de aktívan explorálja és/vagy kerül interakcióba a gondozóval, szívesebben játszik, mint eszik
 • az étel teljes mértékű visszautasítása egybeesik a gyarapodási zavarral, lelassult motorikus és/vagy beszédfejlődéssel
 • a szülő-gyermek kapcsolat legfontosabb témái az autonómia, a függőség és a kontroll köré szerveződnek
 • jelentős elmaradás a növekedésben
 • nem traumás eseményt követően alakul ki
 • nem más betegség következménye

A gyermek– és serdülőkori anorexia nervosa együttes tünetei: 

 • étel visszautasítása
 • súlycsökkenés, vagy súlygyarapodás elmaradása

minimum 2 jellemző az alábbiakból:

 • Testsúllyal való foglalatoskodás
 •  Az energiabevitellel való foglalatoskodás
 • Torzult testkép
 • Félelem az elhízástól
 • Önhánytatás
 • Fokozott testmozgás
 • Purgálás, hashajtózás

Anorexia/bulimia figyelmeztető tünetei:

 • Hirtelen súlyesés
 • Székrekedés
 • Bő ruhák viselése
 • A kalória, zsírtartalom kényszeres ellenőrzése
 • Kényszeres testedzés
 • Izolációban eszik
 • Étkezési rituálék
 • Étel elrejtése
 • Étel WC-be dobása
 • Alacsony önértékelés
 • Rossz közérzet
 • Alvászavar
 • Hangulatzavar
Viselkedésben:
 • Apró darabokra vágja az ételt
 • Nagyon lassan étkezik
 • Túl sokat iszik
 • Rejtegeti, felhalmozza az ételt
 • Kalóriákat számol, állandóan méri a súlyát
 • Másoknak főz
 • Kalóriaszegény ételeket talál ki
 • Nem eszik együtt a családdal
Hiperaktivitás: 
 • Tudatos testedzés
 • Állandó mozgáskésztetés (futás, gyaloglás, bicikli, járkálás a szobában)
 • Ülés helyett állnak, állás helyett sétálnak, séta helyett futnak
 • Nem öröm a mozgás, hanem kényszeres jellegű
 • Bűntudat, ha nem edzhet, mozoghat
 • Ha többet eszik le kell mozognia
 • Állandó nyugtalanság
 • Alvászavar
Személyiségjegyek:
 • Perfekcionizmus
 • Kényszerek
 • Teljesítmény orientáltság
 • Introverzió
 • Alacsony önértékelés
 • „segítőkész mintagyerek”
 • Túlkontrolláltság
 • Érzelmek kerülése
 • Betegség tagadása
 • Rossz kortárs kapcsolatok
 • Túlzott megfelelni vágyás
Általános testi tünetek:
 • Fáradékonyság
 • Szédülés
 • Kollaptiform rosszullétek
 • Evés után teltségérzés
 • Hasi fájdalom, székrekedés
 • Iskolai teljesítményromlás
 • Jelentős hangulatingadozások

Kezelése

Az étkezési zavarok kezelésében eredményes lehet a szomatikus tünetek és szövődmények stabilizálásával együtt az intenzív pszichoterápia. Európai protokollok speciális evészavar centrumokat szorgalmaznak. Az anorexia nervosa kezelésében kulcskérdés a táplálkozási rehabilitáció, az elvárt súlygyarapodás mértéke átlagosan hetente 0,7 kg (napi 10 dkg). A családterápia, csoportterápia (testképzavarral foglalkozó művészetterápiás és táncterápiás csoport), és az egyéni kognitív viselkedésterápia is sikeres lehet az étkezi zavarok kezelésében. Anorexia esetén a terápia nem ér véget a célsúly elérésével, fontos a követés a tünetváltás és visszaesés szempontjából.  A rosszabb prognózis mellett szól: a nagyon alacsony testsúly a betegség kezdetén, bulimiás tünetek fennállása,  korábbi sikertelen kezelések, többéves kórlefolyás, kifejezett családi feszültségek. A legjobb prognózisú altípus:a rövid kórelőzménnyel járó restriktív forma (amennyiben az ételfelvétel korlátozása a vezető tünet). 

A bulimia nervosa esetében sikeres a  kognitív viselkedésterápia, hipnoterápia, pszichodinamikus terápia mellett a falási rohamok csökkentésére és a szorongás csökkentése érdekében antidepresszívumok. A tünetek jelentős csökkenése a kezelt betegek kétharmadában észlelhető, a teljes tünetmentesség ritka, gyakoribb, hogy egyes tünetek évekig fennállnak. 

Ha a gyermekénél az anorexia, vagy bulimia gyanúja felmerül, azonnal forduljon orvoshoz, mert ez egy életveszélyes állapot, és orvosi segítséget igényel!